Jak stworzyć dobrego bloga kulinarnego?

przez Redakcja
sniadanie

W Internecie znajdziemy setki blogów z przepisami kulinarnymi, jednak tylko kilkanaście z nich cieszy się dużą popularnością. Bloga kulinarnego może prowadzić w zasadzie każdy, sztuką jest jednak stworzyć taką stronę, która będzie regularnie odwiedzana przez tysiące użytkowników.

Jak powinien wyglądać dobry blog kulinarny?

Na przykładzie blogów kulinarnych doskonale widać, że powiedzenie „je się oczami” sprawdza się w praktyce. Bardzo ważną częścią takich blogów są zdjęcia potraw. Powinny być one wykonywane dobrym sprzętem fotograficznym i najlepiej w świetle dziennym. Zanim jednak wykonamy zdjęcie każde danie trzeba wystylizować. Bardzo ważny jest sposób podania, zastawa oraz tekstylia stołowe. Użytkownicy bardzo lubią te przepisy, gdzie zdjęć jest, co najmniej kilka i każde z nich ilustruje kolejny etap przygotowywania dania.

Jakie blogi kulinarne znajdziemy w sieci?

W Internecie najwięcej jest blogów kulinarnych ogólnych. Oznacza to, że na takim blogu znajdziemy wszystkiego po trochu a więc trochę kuchni polskiej, trochę włoskiej, azjatyckiej czy greckiej. Obok nich funkcjonują blogi o dużo węższej tematyce a więc blogi o deserach, wypiekaniu pieczywa, o sałatkach czy daniach rybnych. Nie brakuje także blogów z kuchnią wegetariańską oraz z przepisami dla określonej grupy osób, czyli diabetyków albo osób mających nietolerancję glutenu.

Co zrobić by mieć popularnego bloga?

Na blogu kulinarnym najważniejsze są oczywiście przepisy i ich właściwy dobór. Użytkownicy szukają zwykle czegoś nowego, ciekawych połączeń smakowych oraz potraw z użyciem mniej znanych składników. Wiele osób wchodzi na bloga w poszukiwaniu inspiracji, bo chcą wypróbować nowy przepis czy nauczyć się nowocześnie dekorować potrawy. Przepisy powinny, więc być ciekawe, ale jednocześnie sprawdzone przez autora. Każdy przepis musi być dokładny i precyzyjny. Nie warto, więc pisać, że dodajemy do ciasta mąkę „na oko” bo dla użytkowników taki przepis będzie bezużyteczny. Zasoby blogów kulinarnych z czasem stają się bardzo obszerne, dlatego warto przepisy grupować w mniejsze kategorie, ustawiać tagi oraz tworzyć spisy treści.

Może Cię zainteresować